CZYM JEST MATCHA?
Matcha to wyjątkowa forma zielonej herbaty. Uzyskuje się ją przez sproszkowanie
liści z krzewów, które przed zbiorem są specjalnie zacieniane.
Dzięki ograniczeniu światła słonecznego liście stają się o wiele bogatsze w l-teaninę,
która jest odpowiedzialna za wyjątkowy smak umami.
Zacienianie sprawia również, że wytwarza się więcej chlorofilu nadającego liściom
ciemniejszego, zielonego koloru, a ich smak jest słodszy niż liści mających bezpośredni
kontakt z promieniami słonecznymi.
Wszystko to sprawia, że matcha wygląda, smakuje i pachnie wyjątkowo, jednak należy
pamiętać, że tylko matcha odpowiednio wysokiej jakości pozwoli nam cieszyć się tym wszystkim
w pełni. Najlepsze i najbardziej wartościowe liście pochodzą z pierwszego, wiosennego zbioru,
a herbata z nich wytworzona cechuje się najwyższą jakością.
CO DAJE PICIE MATCHY
Jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy, posiada ich nawet dziesięciokrotnie więcej
niż zwykła zielona herbata. Antyoksydanty między innymi hamują proces starzenia się komórek.
Ma pozytywny wpływ na kondycję Twojego serca oraz wątroby.
Skutecznie przyspiesza metabolizm, dzięki czemu pomaga utrzymywać wagę oraz jest
idealnym uzupełnieniem aktywnego trybu życia.
Połączenie L-teaniny z kofeiną sprawia, że ta ostatnia jest uwalniana stopniowo i przez długi
czas, co dodaje nie tylko energii, lecz przynosi również wyjątkowe poczucie odprężenia oraz spokoju,
nie powodując nagłych skoków pobudzenia.
Działa bardzo dobrze na koncentrację i skupienie.
Według dotychczas przeprowadzonych badań zawarte w niej przeciwutleniacze ECGC mogą
mieć wpływ na zwalczanie komórek rakowych.
CHARAKTERYSTYKA NASZYCH HERBAT
Suzume Matcha to japońska herbata z najwyższej półki. Każda z nich
pochodzi z pierwszego zbioru i każda z nich jest doskonałym wyborem, jest jednak między nimi
kilka istotnych różnic.
W skrócie można powiedzieć, że im droższą matchę wybierzesz, tym więcej będzie posiadać
w swoim smaku słodyczy oraz umami.
Kencho i Migoto są mielone w mechaniczny sposób, natomiast królewska Oritsu mielona
jest tradycyjnie, w kamiennych młynach.
Kencho powstaje z liści z krzewów typu Yabukita oraz Okumidori, natomiast Migoto oraz Oritsu
z Okumidori oraz Saemidori.
Im droższa matcha, tym pełniejsza, zielona barwa, aczkolwiek jeśli to Twoja pierwsza
styczność z wysokojakościową matchą, to już kolor Kencho zrobi na Tobie duże wrażenie.
PRZYGOTOWANIE MATCHY
Najprostszym sposobem na przygotowanie matchy jest użycie spieniacza do mleka.
Nasyp do filiżanki/szklanki/miseczki około 1,5-2 gramy matchy
(dwie bambusowe łyżeczki lub jedna łyżeczka kuchenna).
Zalej 60ml wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza.
Dokładnie rozmieszaj spieniaczem aż do powstania pianki.
W zależności od preferencji uzupełnij wodą lub mlekiem w przypadku matcha latte.
Drugim, tradycyjnym sposobem jest przyrządzenie matchy w czarce za pomocą chasenu,
czyli specjalnej bambusowej miotełki.
Nasyp do czarki około 1,5-2 gramy matchy (dwie bambusowe łyżeczki).
Zalej 60ml wody o temperaturze 70 stopni Celsjusza.
Rozmieszaj chasenem, wykonując energiczne, zygzakowate ruchy w kształcie litery M (lub W :) )
aż do powstania pianki na wierzchu.
W zależności od preferencji uzupełnij wodą.
Podane ilości są najpowszechniejszym przepisem na przyrządzenie herbaty matcha,
jednak z czasem sam wyczujesz, jak dostosować go do własnych potrzeb.
PROPORCJE (USU-CHA, KOI-CHA)
Choć matchę można pić w zasadzie w dowolnych proporcjach, to istnieją dwie formy,
które w japońskiej tradycji picia herbaty mają szczególne znaczenie.
Są to: Usu-Cha oraz Koi-Cha.
Usu-Cha (po angielsku thin tea) to matcha przygotowana w proporcjach
2g matchy oraz 60ml wody. Miesza się ją miotełką, wykonując ruchy w kształcie
litery "M" lub"W", otrzymując herbatę z pianką na wierzchu.
Koi-Cha (po angielsku thick tea) natomiast jest bardzo gęstą formą, którą otrzymuje się
mieszając 4g matchy w 30ml wody. Żeby otrzymać Koi-Cha, wykonujemy miotełką powolne,
koliste ruchy, a efektem jest gęsta, kremowa forma bez pianki na wierzchu.
Wszystkie nasze herbaty są wystarczająco wysokiej jakości, żeby przygotowywać z nich
pyszną Usu-Cha, natomiast do Koi-Cha rekomendujemy Migoto lub Oritsu.
TEMPERATURA
Niezależnie jakie proporcje wybierzesz, jedna rzecz jest niezmienna - temperatura.
Rekomendujemy przygotowywanie matchy z wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza.
Zbyt gorąca woda może wpłynąć nie tylko na smak, ale również sprawić, że ilość dobroci
dla naszego organizmu zostanie zniwelowana.
CHASEN
Chasen, czyli miotełka do mieszania matchy. Choć nie jest niezbędny do jej przygotowania,
to skutecznie natlenia naszą miksturę oraz - zdaniem wielu - jest bardzo odprężającym zajęciem.
Chasen wykonuje się ręcznie z jednego kawałka bambusa, który leżakuje i schnie przez
co najmniej rok, zanim zacznie się go przekształcać w pełną uroku miotełkę.
Mają one różną liczbę "wąsów". Chaseny poniżej 64 wąsów są przeznaczone do przygotowywania
Koi-Cha, natomiast te powyżej do Usu-Cha i generalnie rzadszej formy herbaty.
Generalną zasadą jest, że im więcej wąsów, tym rzadszy efekt naszego mieszania.